Iskanje

Na vrh

Nega in pravilno vzdrževanje obutve

Da bo vaša obutev dobro in dolgo služila svojemu namenu ter ohranila estetski videz, jo redno negujte po posebnih navodilih proizvajalca ali po splošnih navodilih za nego in pravilno vzdrževanje obutve. Iz obutve redno odstranjujte umazanijo in poskrbite, da je shranjena obutev dobro posušena in  pospravljena v zračni embalaži oz. prostoru. Obutve ne shranjujte v plastično embalažo ali vrečke.  Obutev negujemo samo z vlažno krpo ali krtačo za čevlje. Ne uporabljamo agresivnih čistil, ki niso namenjeni negi obutve.

 

Priporočila za nego usnjene obutve in obutve iz tekstilnega usnja 

Usnjeno obutev očistimo z vlažno krpo ter jo namažemo s sredstvom za nego usnjene obutve. Z mehko ščetko obutev skrtačimo in s suho krpo spoliramo do visokega sijaja. Tekstilno usnje prav tako čistimo z vlažno krpo in namažemo s sredstvom za nego obutve. Brušeno tekstilno usnje skrtačimo s ščetko. Obutev iz brušenega tekstilnega usnja naj bo pred ščetkanjem suha. Po ščetkanju, po potrebi, uporabimo sprej za velur. Uporaba vode ali vlažne krpe ni priporočljiva.

 

Priporočila za nego mokre obutve 

Če je vaša obutev mokra, jo za kratek čas ( cca eno uro) napolnite s časopisnim papirjem, ki vpija odvečno vlago. Obutev  nato posušite naravno, stran od neposrednega vira toplote, ali neposrednih sončnih žarkov. S pravilnim sušenjem, preprečite poškodbe materialov, izsušitev in pokanje. Obutev je najbolje sušiti na sobni temperaturi. Sušenje na visoki temperaturi (sušilec perila, fen za lase, radiator…) lahko resno poškoduje vašo obutev. Suho obutev iz tekstilnega usnja nato po potrebi namažete s sredstvom za nego obutve, da obutvi povrnete lesk in vodoodbojnost.

 

Priporočila za nego lakaste obutve

Lakasti čevlji potrebujejo skrbno nego. Nenegovan lak razpoka in poškodb ni mogoče popraviti. Obutev z mehko krpo očistimo prahu in umazanije, nato nanesemo sredstvo za lakaste čevlje. Ko se sredstvo vpije, s čisto mehko krpo in krožnimi gibi podrgnemo po površini obutve za povrnitev izrazitega leska. Ne priporočamo nošenje lakaste obutve pri izrazito nizkih temperaturah (pod -10 °C) saj lahko lak trajno in nepopravljivo razpoka.  

 

Priporočila za nego športne obutve

Športne superge in superge za prosti čas so še posebno izpostavljena znoju, zato je priporočljiva uporaba dezodorantov za obutev, ki odstranjujejo neprijeten vonj in delujejo anti-bakterijsko. Športno obutev po uporabi skrbno posušimo. Če imamo dva para športnih superg, jih nosimo izmenično, da se superge lahko dobro prezračijo in posušijo. Če ima športna obutev vložke, jih  izvlečemo, da se posušijo in prezračijo. Manjše madeže na podplatu lahko poskusimo odstraniti tudi z belo radirko.

 

Povzetek splošnih priporočil za nego obutve:

  • Mokre ali vlažne obutve ne izpostavljajte direktnemu izvoru toplote!
  • Obutev negujte samo s sredstvi ki so namenjeni negi obutve. Agresivna čistila lahko trajno poškodujejo vašo obutev!
  • Obutve ne perite v pralnem stroju, saj lahko pride do mehanskih poškodb obutve ali pralnega stroja.
  • Shranjujte samo čisto in dobro posušeno obutev.
  • Pri temperaturi pod -10 °C ne nosite lakastih čevljev, saj lahko lak razpoka.
  • Redno preverjajte petke. Ko so obrabljene jih nadomestite z novimi pri čevljarju ali jih zamenjajte sami, v kolikor so priložene pri novi obutvi.
  • Menjavajte obutev, ki jo nosite. Dobro je, če imate vsaj dva para obutve, katero nosite izmenično. Tako ima obutev dovolj časa, da se posuši.
  • Če ima obutev vložke, jih izvlečemo, da se posušijo in prezračijo.