Iskanje

Na vrh

Nega in pravilno vzdrževanje obutve

Da bo vaša obutev dobro in dolgo služila svojemu namenu ter ohranila estetski videz, jo redno negujte po posebnih navodilih proizvajalca ali splošnih navodilih za nego in pravilno vzdrževanje. Z nje redno odstranjujte umazanijo in poskrbite, da je shranjena obutev dobro posušena in pospravljena v zračni embalaži oz. prostoru. Ne shranjujte je v plastično embalažo ali vrečke. Negujte jo samo z vlažno krpo ali krtačo za čevlje. Ne uporabljajte agresivnih čistil, ki niso namenjena negi obutve.

 

Priporočila za nego usnjene obutve in obutve iz tekstilnega usnja 

Usnjeno obutev očistite z vlažno krpo in namažite s sredstvom za nego usnjene obutve. Z mehko ščetko jo skrtačite in s suho krpo spolirajte do visokega sijaja. Tekstilno usnje prav tako čistite z vlažno krpo in namažete s sredstvom za nego. Brušeno tekstilno usnje skrtačite s ščetko. Obutev iz brušenega tekstilnega usnja naj bo pred ščetkanjem suha. Če je treba, po ščetkanju uporabite sprej za velur. Uporaba vode ali vlažne krpe ni priporočljiva.

 

Priporočila za nego mokre obutve 

Če je vaša obutev mokra, jo za kratek čas (ca. eno uro) napolnite s časopisnim papirjem, ki vpija odvečno vlago. Obutev  nato posušite naravno, stran od neposrednega vira toplote ali neposrednih sončnih žarkov. S pravilnim sušenjem preprečite poškodbe materialov, izsušitev in pokanje. Obutev je najbolje sušiti na sobni temperaturi. Sušenje na visoki temperaturi (sušilnik perila, fen za lase, radiator ipd.) lahko resno poškoduje obutev. Suho obutev iz tekstilnega usnja nato po potrebi namažite s sredstvom za nego obutve, da ji povrnete lesk in vodoodbojnost.

 

Priporočila za nego lakaste obutve

Lakasti čevlji potrebujejo skrbno nego. Nenegovan lak razpoka in poškodb ni mogoče popraviti. Obutev z mehko krpo očistite prahu in umazanije, nato nanesite sredstvo za lakaste čevlje. Ko se sredstvo vpije, s čisto mehko krpo in krožnimi gibi podrgnite po površini obutve za povrnitev izrazitega leska. Ne priporočamo nošenja lakaste obutve pri izrazito nizkih temperaturah (pod -10 °C), saj lahko lak trajno in nepopravljivo razpoka.  

 

Priporočila za nego športne obutve

Športne superge in superge za prosti čas so še posebno izpostavljene znoju, zato je priporočljiva uporaba dezodorantov za obutev, ki odstranjujejo neprijeten vonj in delujejo protibakterijsko. Športno obutev po uporabi skrbno posušite. Če imate dva para športnih superg, jih nosite izmenično, da se lahko dobro prezračijo in posušijo. Če ima športna obutev vložke, jih izvlecite, da se posušijo in prezračijo. Manjše madeže na podplatu lahko poskusite odstraniti tudi z belo radirko.

 

Povzetek splošnih priporočil za nego obutve

  • Mokre ali vlažne obutve ne izpostavljajte neposrednemu izvoru toplote.
  • Obutev negujte samo s sredstvi, ki so namenjena negi obutve. Agresivna čistila lahko trajno poškodujejo vašo obutev.
  • Obutve ne perite v pralnem stroju, saj lahko pride do mehanskih poškodb obutve ali pralnega stroja.
  • Shranjujte samo čisto in dobro posušeno obutev.
  • Pri temperaturi pod -10 °C ne nosite lakastih čevljev, saj lahko lak razpoka.
  • Redno preverjajte petke. Ko so obrabljene, jih nadomestite z novimi pri čevljarju ali jih zamenjajte sami, če so priložene pri novi obutvi.
  • Menjavajte obutev, ki jo nosite. Dobro je, če imate vsaj dva para obutve, ki ju nosite izmenično. Tako ima obutev dovolj časa, da se posuši.
  • Če ima obutev vložke, jih izvlečemo, da se posušijo in prezračijo.