Iskanje

Na vrh

Ali lahko operemo obutev v pralnem stroju?

Veliko od nas se sprašuje ali lahko operemo obutev v pralnem stroju? Pranje obutve v pralnem stroju iz previdnosti odsvetujemo, saj lahko strojno pranje mehansko poškoduje vašo obutev. Material se lahko pri izbiri agresivnih detergentov tudi razbarva, zbledi ali obarva, popusti lahko tudi lepilo. Prevelika temperatura ali sušenje v sušilcu lahko nepopravljivo poškoduje vašo obutev.

Če se kljub temu odločite za pranje v pralnem stroju smo pripravili koristne nasvete za čim varnejše strojno pranje. Ali lahko operete vaše najljubše superge v pralnem stroju je odvisno predvsem od materiala iz katerega je obutev narejena. V kolikor niste prepričani ali je obutev primerna za pranje preprosto preverite iz kakšnega materiala je izdelana. Obutev, ki je narejena iz živalskih produktov kot je usnje ali krzno NI primerna za pranje v pralnem stroju, voda z detergentom z lahkoto uniči takšen material. Dobro pa so pralni materiali kot je platno oz. tekstil.

POSTOPEK VARNEGA PRANJA OBUTVE V PRALNEM STROJU

KORAK 1: Preberite specifikacijo materialov

Preden operete vašo najljubšo obutev skrbno preberite specifikacije o materialu iz katerega je narejena. Pogosto je ob specifikacijah zabeleženo tudi kako najbolje očistiti material, glede na izdelavo le tega.

KORAK 2: Pripravite obutev

Pred pranjem odstranite vezalke in očistite odvečno umazanijo s površja obutve - uporabite lahko tudi staro zobno ščetko in sodo bikarbono (več o tem si lahko preberete tudi v enem izmed naših člankov), tako boste dosegli tudi manjše prostorčke kjer se umazanija zadržuje. V kolikor so čevlji zelo umazani jih lahko podržite tudi pod tekočo vodo. Vzemite si čas in čevlje temeljito očistite, tako bo pralni stroj obutvi dodal le še piko na i pri čistoči.

KORAK 3: Zaščitite obutev

Priporočljivo je da obutev in vezalke pospravite v vrečo iz blaga za pranje perila. Obutev bo tako zaščitena, da se ne zmečka v postopku samega pranja. V kolikor nimate vreče za pranje perila lahko uporabite tudi prevleko za blazino.

KORAK 4: Pripravite pralni stroj

Svetujemo, da obutev ne operete pri visokih temperaturah. Priporočamo, da čevlje operete pri maksimalno 30 stopinjah, tako boste preprečili, da bi se obarvali ali da bi barva zbledela. To je še posebej pomembno v kolikor je artikel narejen iz umetnih materialov, saj ga bodo visoke temperature uničile. Pri pranju lahko uporabite običajna pralna sredstva, vendar ne dodajajte mehčalca. Ožemajte pri nizkih obratih!

KORAK 5: Oprana obutev

Ko je obutev oprana jo vzemite iz pralnega stroja ter pustite da se posuši na zraku. Mokro obutev ne sušite na neposrednem močnem soncu, saj lahko zbledi! Obutve nikoli ne dajajte v sušilni stroj ali na vroč radiator saj lahko vročina poškoduje material ter tako uniči obutev. Suho obutev lahko nato  zaščitite tudi s sredstvom za impregnacijo Erdal.

OBUTA Mačka.si

Dodaj odgovor
Mnenja kupcev
Fuxia sandali P2589S
Fuxia sandali P2589S
Ocenila: Loredana
Ocena: 
Lepa oblika modela in udobnost

Navdusenje

Črni natikači AE123S
Črni natikači AE123S
Ocenila: Simona
Ocena: 
Kulĺll

Odlično se nosijo

Beige sandali s platformo MS5075G
Beige sandali s platformo MS5075G
Ocenila: Jožica
Ocena: 
Čist ok

Lepi in udobni

Primerjava artiklov

Ni artiklov.