Iskanje

Na vrh

Zgodovina merjenja velikosti čevljev

Zanimiva zgodovina velikosti številk čevljev

Ste imeli kdaj takšno izkušnjo? Hoteli ste kupiti čudovito oblikovane čevlje v vaši lokalni trgovini vendar ugotovili, da vaše številke ni na zalogi? Ali pa ste kupovali par čevljev preko spletne trgovine in ugotovili, da imajo na zalogi le omejeno število velikosti številk oz. ponujajo majhne številke velikosti čevljev?Verjetno se sprašujete iz kje izvirajo velikosti številk, ki jih poznamo danes? Ali ste vedeli, da se velikosti številk v različnih delih sveta razlikujejo? Če mednarodno potujete in kupujete čevlje na vaših potovanjih, boste ugotovili, da se velikosti številk čevljev zagotovo razlikujejo glede na regije sveta.

Zgodnji sistem merjenja velikosti številk čevljaRazlične regije sveta sledijo določenim meritvam glede določevanja velikosti številk. Zgodovinsko so Romani, izdelovalci čevljev, v tistem času uporabljali ječmenova semena za merjenje stopal pri izdelovanju sandal. Inč kot ga poznamo je enak dolžini 3 ječmenovih semen. V času kraljevanja je Edward, kralj Anglije, leta 1324 podpisal odlok, ki določuje ječmenovo seme kot uradno mersko enoto v izdelovanju velikosti številk. Razglasil je, da so tri ječmenova semena enaka enemu inču.

Različne meritve čevljev na različnih krajih

Brannockovo napravo za izmeritev natančne velikosti stopala

V ZDA je bil v uporabi enak koncept merjenja z ječmenovimi semeni, vendar se od tradicionalnih angleških velikosti razlikuje pri začetku merjenja, ki se začne z 1 namesto nič. Številka 12 v Angliji je enaka številki 13 v ZDA in je hkrati kot v ZDA enaka v Kanadi. Vredno je omeniti, da FIA (Footwear Industries of America) doda 1 enoto vsaki ženski številki, tako da so ženske številke za 1 enoto večje od moških številk, vendar dejanski velikosti enake (če je moška številka 10 potem je ženska številka 11).

V nekaterih delih Evrope kot so Francija, Italija, Nemčija in Španija uporabljajo »Pariz točke« v š

tevilkah čevljev, ki je enaka 2/3 centimetra. Drug sistem, ki ga je vredno omeniti je »Mondopoint sistem«, ki pomeni točkovni sistem, ki temelji na osnovi dolžine stopala kot tudi širine stopala, merjen je v milimetrih, hkrati pa vključuje tudi širino in dolžino čevlja. Ta sistem merjenja velikosti številk uporabljajo tudi za smučarski čevelj in vojaški čevelj  saj omogoča prilagajanje stopala čevlju bolje kot katerikoli drug sistem merjenja.

Azijske države na drugi strani uporabljajo metričen sistem pri merjenju velikosti čevljev pri katerem upoštevajo dolžino stopala izmerjenih v centimetrih.

Večina angleških trgovin danes uporablja Brannockovo napravo za izmeritev natančne velikosti stopala, ki se prilagaja čevlju. Napravo je izumil Charles Brannock leta 1925. Izmeri ne samo dolžino stopala ampak tudi širino in jo nato pretvori direktno v velikost čevlja. Bistvo pri določanju velikosti številke je, da izmerite velikost stopala tekom dneva ali po hoji, saj se stopalo razširi tekom aktivnosti kar vpliva na velikost številke čevlja.

Ena misel na “Zgodovina merjenja velikosti čevljev”

Dodaj odgovor
Mnenja kupcev
Črni škornji 867S
Črni škornji 867S
Ocenila: Anita Ljubec
Ocena: 
Zelo všeč mi je!

Zadovoljna sem!

Bele podložene superge SD0050-W2S
Bele podložene superge SD0050-W2S
Ocenila: Judita
Ocena: 
Zelo lepe

Udobne lepe ugodna cena

Črni škornji ZX1-4S
Črni škornji ZX1-4S
Ocenila: Petra
Ocena: 
Ok

Želela bi da so usnjeni

Primerjava artiklov

Ni artiklov.